Antrenor Personal, poate cea mai frumoasă meserie din lume

În ultimii ani, auzim tot mai des de antrenori personali, îi și vedem în carne și oase la sălile de fitness sau de aerobic. De aici, întrebarea firească a multora: ‘’ Ce este un Antrenor Personal ?’’.

Răspunsul la întrebare începe prin a defini, de fapt, ‘’cine este ‘’ un Antrenor Personal. În primul rând este o persoană extrem de activă, pasionată de sport și specializată în una sau mai multe arii ale fitnessului  (slăbire, tonifiere, hipertrofie musculară, TRX, pilates, fitness-boxing, spinning, aerobic etc ) În plus, este un om într-o permanentă evoluție profesională, perfecționându-se, de cele mai multe ori, pentru a deveni un antrenor complet, inclusiv în fizioterapie, kinetoterapie, motricitate specială, biomecanică, nutriție și chiar psihologie.

Un Personal Trainer se cunoaște sine foarte bine și ajunge în armonie cu sine, pornind de la construcția sa fizică, până la potențialul său mental. De aici, este capabil să antreneze alți oameni să își atingă obiectivele în sport, fără a se limita însă la acestea.

Așadar, a fi Antrenor Personal este mai mult decât o meserie (care, din păcate, în percepția multor oameni depinde doar de dimensiunea bicepsului…), este o vocație care pornește din inimă și continuă cu motivație și cu aplecare permanentă asupra tuturor aspectelor fizice și psihice care construiesc un corp armonios, o minte ageră și un organism sănătos.

Image

De ce să alegi un Personal Trainer?


Activitatea unui BUN Antrenor de Fitness presupune îndeplinirea, cu responsabilitate, a unor roluri multiple:


● identifică în mod corect condiția fizică și istoricul medical al elevului său, pentru a-i putea construi un program de exerciții perfect adaptat nivelului acestuia și scopurilor pentru care dorește să se antreneze.

Un bărbat la 20 de ani, care vrea să își crească masa musculară, este diferit ca și tipologie fizică de o femeie la 30 de ani, care dorește să slăbească și să își tonifieze corpul sau de o persoană cu o bună imagine de sine, dar care își propune să lucreze pe partea de corectare posturală

● stabilește obiective realiste pe termen scurt, mediu și lung, în funcție de care planifică antrenamentele fiecărui  embru al sălii de fitness
● motivează și își antrenează discipolul pentru a-l ajuta să urmeze programele în siguranță și eficient
● verifică și înregistrează progresul persoanei antrenate, folosind metode precum măsurarea ritmului cardiac și a nivelului de grăsime corporală
● se implică în educarea la nivel individual și de grup a tuturor celor care aleg să lucreze cu el, oferindu-le acestora sfaturi legate de fitness, nutriție și un stil de viață sănătos
● în cazul în care nu are specializări multiple în științele mișcării, colaborează cu alți profesioniști din domeniu, totul pentru a-l aduce pe elevul său în cea mai bună formă a sa fizică și mentală

Image
Image
Image

IMPORTANT: un Antrenor Personal trebuie să fie responsabil pentru siguranța fizică a celor pe care îi antrenează, astfel încât aceștia să nu sufere diverse accidentări la sală sau să își agraveze problemele de articulații și afecțiuni cum ar fi osteoporoza, hernia de disc etc.

C.S. Lewis

Care sunt rolurile unui Antrenor Personal?


Image
Image
Image

Mulți dintre cei care frecventează sălile de fitness consideră că este un moft și o pierdere de timp și de bani achiziționarea unui abonament care să includă serviciile specializate ale unui antrenor de fitness.
Din fericire, există și mai mulți oameni care au înțeles necesitatea și valoarea unei echipe practicant fitness ( nivel începător, intermediar sau avansat) - antrenor personal, avantajele fiind numeroase și cu impact major pe termen lung:

1. Doar un personal trainer știe care sunt cele mai potrivite și eficiente exerciții raportate la scopurile fiecărui membru al sălii de fitness.
Fitnessul după ureche nu dă rezultatele așteptate, ceea ce într-adevăr duce la frustrări și la renunțarea la un sport care are doar beneficii pentru sănătate.

2. Alături de unantrenor personal, riscul de rănire este redus sau chiar zero, astfel încât corpul să nu aibă de suferit, iar antrenamentele să aibă o continuitate și o evoluție favorabilă.

3. Un antrenor de fitness certificat este pregătit să facă față cerințelor tale unice. Suntem diferiți, ceea ce înseamnă că și abilitățile noastre fizice diferă.

De exemplu, o persoană care a suferit o leziune la genunchi, dar nu a făcut nimic pentru reconstrucția musculară sau pentru creșterea mobilității nu va fi capabilă să efectueze aceleași exerciții ca și un culturist și va avea nevoie de antrenamente adaptate condiției sale fizice. Aici intervine în mod evident experiența și competența unui antrenor personal.

4. Constanța antrenamentelor devine o realitate, nu doar o dorință de genul ‘’ de data aceasta chiar o să mă țin de mersul la sală…’’
Da, pentru că un personal trainer va ști cum să te ambiționeze, să te susțină și să te readucă la sală, la fiecare sesiune programată.
În plus, fiecare om are zile bune și zile în care nu se simte în formă, iar antrenorul va alege seturile de exerciții care să fie pe placul tău, în funcție de starea ta de spirit.

5. Lucrul cu un antrenor personal îți oferă mai mult decât fitness, îți aduce suport în ceea ce privește o dietă asociată antrenamentelor personalizate.

6. Este cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt de un real ajutor în cazul oamenilor care suferă de anxietate, depresie sau fobie.

De aceea, un antrenor este persoana cea mai indicată care să aleagă cele mai bune exerciții pentru clienții cu probleme de ordin psihologic sau mental, mișcări care să oblige organismul să elibereze cât mai multe endorfine și să secrete cât mai puțină adrenalină.

7. Nevoia de socializare este firească atunci când vrei să spargi rutina zilei, iar unul dintre motivele pentru care oamenii aleg sportul este acela de a avea o viață socială activă și satisfactorie.

În persoana unui antrenor de fitness vei putea găsi un model, un prieten, un om empatic, vivace, optimist, bun ascultător, bun de ‘’ luat acasă ‘’. Și, da, un personal trainer reprezintă imaginea perfectă de fitness, de sănătate și chiar de succes pe care fiecare practicant de fitness dorește să o obțină.

Cine și cum poate ajunge Antrenor de Fitness?


Cine este pasionat de fitness și vrea să își transforme pasiunea într-o meserie cu multe satisfacții profesionale, personale și financiare, poate urma un program de instruire pe termen lung, în urma căruia să obțină o diplomă de licență. Sau are posibilitatea absolvirii unor cursuri de formare profesională care să îi aducă certificările necesare de liberă practică în domeniu.

Gradul de instruire al fiecărui aspirant la un loc în industria fitnessului, depinde de interesele personale și de implicarea individuală. Construirea unei cariere de succes în fitness & health presupune a fi la curent în permanență cu ultimele tehnici, tehnologii, studii și inovații legate de fitness, nutriție, antrenorat, dezvoltare personală.

Joburi disponibile pentru un Personal Trainer

Traseul unui personal trainer variază în funcție de competențele și de experiența acestuia. Industria fitnessului a luat o amploare neașteptată în ultimii ani în România și trendul cererii pe piața muncii pentru antrenori personali certificați este în creștere.

Opțiunile sunt multiple, de la angajarea în centre de fitness și de agrement, colaborarea cu spitalele pentru a ajuta pacienții în recuperarea fizică, la lucrul cu organizații care militează pentru sănătate prin mișcare sau cu companii producătoare de articole de fitness și nutriție, ca și influenceri. Iar pentru cei curajoși și cu spirit antreprenorial, care au o viziune originală de dezvoltare și dorința de a ajunge în topul profesioniștilor în fitness, munca pe cont propriu și deschiderea propriei afaceri este chiar o cale de urmat. Iar, aici, un bun exemplu de reușită suntem chiar noi, cei de la HUMAN Fitness Clinic.

Așadar, pentru toate argumentele menționate aici și nu numai, care definesc necesitatea și valoarea meseriei de Antrenor Personal, merită fie să lucrezi alături de un antrenor, fie să devii unul dintre ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *