Fitnessul, un factor esențial în susținerea sistemului imunitar

Ce este imunitatea ?

Auzim tot mai des cuvântul ’’imunitate’’ , mai ales în sezonul rece, atunci când ne lovim de viroze respiratorii și viruși gripali.

De ce unii oameni sunt mai predispuși la a contracta diferite boli, iar alții sunt feriți de germeni, bacterii, virusuri, paraziți sau chiar celule maligne?

Răspunsul este dat de sistemul imunitar – care este mecanismul de apărare al organismului în fața tuturor factorilor care îl agresează, numiți generic agenți patogeni. 

Atunci când organismul uman este atacat de acești agenți patogeni, se activează toate componentele de apărare din care este format sistemul imunitar: timusul, măduva osoasă, splina, ganglionii limfatici, amigdalele, cu toate subcomponentele lor.

Imunitatea poate fi înnăscută, adică ne naștem cu ea ca și moștenire genetică de la părinții noștri și ea nu mai poate fi influențată pe parcursul vieții.În schimb, cel de-al doilea tip de imunitate, cel dobândit, poate fi modificat în permanență prin contactul cu diverse microorganisme, prin vaccinare sau, după cele mai recente cercetări medicale, prin dietă și sport.

Cum susținem imunitatea ?

Adoptarea unui stil de viață sănătos crește în mod semnificativ răspunsul imunologic al organismului. 

De aceea, o igienă corectă este obligatorie, pe lângă un somn de minim 8 ore pe noapte și o dietă echilibrată. 

Însă, a consuma zilnic fructe și legume, a lua suplimente alimentare, a ne odihni, a controla cantitatea de tutun și de alcool ( sau chiar a renunța la vicii! ), nu, nu este îndeajuns pentru a ne menține sănătoși! Iar atunci, în această ecuație de creștere a sistemului imunitar, intervine mișcarea, activitatea fizică sub toate formele ei.

Este adevărat, fitnessul construiește imunitatea !

Cercetările epidemiologice au arătat că există o strânsă legătură între exercițiile fizice și protejarea împotriva infecțiilor și a bolilor. 

Sistemul imunitar înnăscut răspunde la activitatea fizică prin creșterea activității limfocitelor T și a NK – killer naturale, direct implicate în producția de anticorpi. 

Așadar, fitnessul fiind un tip de mișcare complex, are cu adevărat un rol imunitar pentru organism, dar doar atunci când este practicat corect și învățat sub supravegherea unui antrenor personal

Și asta pentru că un program de antrenament necontrolat ca și intensitate, poate să crească nivelurile de cortizol și de adrenalină, cu efecte negative asupra tensiunii arteriale și a colesterolului, doi factori importanți în echilibrarea sistemului imunitar.

De aceea, doar un antrenor de fitness, ne poate ajuta cu un program de exerciții pentru reglarea acestor hormoni de stres, care în cantitate prea mare scad temporar imunitatea. Un sistem imunitar rezistent presupune capacitatea sistemului imunitar de a reveni la homeostază – adică la starea de bine, după o provocare externă.

Iar fitnessul crește această rezistență, oferind celulelor noastre posibilitatea de a se adapta impulsurilor externe printr-o reacție imună adecvată.

Poate fi fitnessul panaceul viitorului ?

Cu siguranță că DA, dacă este practicat personalizat și adaptat nevoilor structurale ale fiecăruia dintre noi. 

Pentru că este un mod excelent de prevenție atât a infecțiilor, cât și a principalelor boli cronice: obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecțiunile degenerative ale oaselor, articulațiilor, dezechilibrele la nivelul sistemului nervos central, afecțiunile respiratorii și ale pielii.

Echipa HUMAN FITNESS CLINIC are soluții eficiente pentru fiecare persoană care dorește să elimine sedentarismul din viața sa și efectele nocive ale acestuia, efecte care pot slăbi inclusiv sistemul imunitar. 

Da, în sala de fitness îți poți regăsi starea de bine la nivel fizic și psiho-emoțional, iar alături de Clinica de Fitness Human, energia și sănătatea ta vor atinge cote maxime !

FII DE PARTEA TA, DEVINO HUMAN !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *