Dacă și tu cauți o modalitate de a reduce stresul din viața de zi cu zi și de a-ți îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, poți apela cu încredere la sport. Îți vei scădea astfel nivelul cortizolului, care este hormonul stresului. Atunci când rămâne ridicat pentru o perioadă lungă de timp, îți poate afecta sănătatea. Îți arătăm în acest articol cum te poate ajuta un sport antistres pentru ca tu să rămâi în echilibru.
Sport antistres: legătura dintre cortizol și glucoza din sânge
Cortizolul accelerează descompunerea proteinelor în aminoacizi. Aminoacizii trec din țesuturi în sânge și în celulele ficatului, transformându-se în glucoză. Procesul se numește gluconeogeneză. O concentrație ridicată a cortizolului în sânge duce la o pierdere netă de proteine tisulare și niveluri mai mari de glucoză în sânge. Cu toate acestea, prin creșterea nivelului de glucoză în sânge, cortizolul furnizează organismului energia necesară pentru combaterea stresului cauzat de traume fizice și psihice.
Concret, hormonul declanșează ceea ce este cunoscut drept comportamente de genul “luptă sau fugi“. În timpul lor, se intensifică bătăile inimii și tensiunea musculară.
În același timp, întrucât face parte din răspunsul inflamator al organismului, cortizolul este necesar pentru recuperarea în urma unei vătămări.
Cortizolul, fluctuant pe parcursul unei zile
De asemenea, cortizolul ajută la reglarea ritmului circadian al organismului tău, a ciclului somn – veghe. Pe parcursul unei zile, nivelul cortizolului fluctueaza în mod natural. Indicele hormonului de stres este mai mare dimineața și în punctul cel mai scăzut, seara. Este esențial să ai cortizol în fluxul sanguin. Atunci când este prea mult sau prea puțin, acest lucru îți afectează sănătatea.
Cu toate acestea, nivelul cronic ridicat de cortizol poate diminua cantitatea de globule albe din sânge și formarea anticorpilor, ceea ce duce la scăderea imunității.
Fitness-ul, sport antistres
Și practicarea exercițiilor fizice este percepută de organism ca o forma de stres. În schimb, cu ajutorul mișcării se stimulează eliberarea cortizolului. Concret, cu cât îți îmbunătățești condiția fizică, cu atât organismul este mai pregătit pentru a face față stresului zilnic.
În video-ul de mai jos, Bianca, membru Human Fitness, povestește experiența sa și cum a ajutat-o pe ea practicarea fitness-ului.
Cu toate acestea, cercetările arată că timpul și intensitatea exercițiilor fizice pot influența gradul de eliberare a cortizolului. Când vine vorba de exerciții fizice, este posibil ca efectuarea a cât mai multe să nu fie neapărat un lucru benefic. De exemplu, un antrenament cu o durată mai mare de 60 de minute, chiar și la o intensitate scăzută, va arde depozitele de glicogen ale organismului și va stimula eliberarea cortizolului.
În schimb, exercițiile de scurtă durată și de mare intensitate, HITT (high intensity interval training) sau cele cu greutăți, conduc la eliberarea unei concentrații mai mici de cortizol în organism. Cu toate acestea, nivelurile tind să crească dacă perioadele de repaus sunt scurte, iar efortul este ridicat.
Astfel, este recunoscută eficiența unei ore de fitness practicată dimineața devreme. Atunci, producția de cortizol este în mod natural mai mare, iar răspunsul la exerciții fizice poate fi mai bun.
Menținerea unui nivelul sănătos de cortizol prin sport antistres
Te poți astfel bucura de beneficiile incontestabile ale antrenamentelor de fitness, reducând în același timp impactul asupra concentrațiilor de cortizol. Despre toate acestea, poți afla mai multe din articolul Beneficiile fitnessului: de la reducerea stresului, la un corp de invidiat.
Beneficiile sunt cu atât mai mari cu cât atunci când faci sport urmezi un plan personalizat de antrenamente, sub îndrumarea unui antrenor personal. El este cel care cunoaște exact influența pe care o are fiecare program de fitness asupra producției de cortizol din corpul tău. Un specialist în fitness te va învăța și să îți asculți corpul și să îi oferi exact mișcarea de care are nevoie pentru a scăpa de stres și a te energiza. Despre beneficiile practicării sportului cu antrenor personal, poți afla mai multe din articolul Fitness la un alt nivel: descoperă conceptul unic HUMAN, cu antrenor personal
Antrenează-te, mănâncă sănătos și crește-ți imunitatea
Dacă ai ales să practici fitness fără un antrenor personal, ai grijă să nu exagerezi. Oprește-te și fă pauze regulate de la antrenamente, în special de la cele intense. De asemenea, alternează exercițiile solicitante cu cele de mobilitate și de detensionare a corpului. Specialiștii recomandă ca exercițiile intense să fie practicate seara, când nivelul de cortizol este mai scăzut.
După sesiunea de fitness, consumă carbohidrați și proteine. Și asta pentru a reduce reacția cortizolului. Stabilește împreună cu antrenorul tău personal o rutină de fitness adaptată necesităților corpului tău.
Include prebioticele și fibrele în dieta ta. Cortizolul provine din colesterol, aceeași moleculă precursoare care este folosită pentru a face alți hormoni activi în corpul tău. Toți hormonii tăi lucrează împreună pentru a crea un echilibru sănătos. Nu există niciun hormon care să acționeze independent de ceilalți.
Recuperare și somn, după sport antistres
Recuperarea adecvată între antrenamente îți va menține hormonul stresului în parametri normali. Acordă o importanță deosebită somnului. Asigură-te că dormi între 7 și 8 ore pe noapte. Somnul este esențial pentru reglarea hormonului de stres la un nivel care să nu iți afecteze imunitatea.
De reținut este că nu există o viață lipsită de stres, dar există posibilitatea ca sistemul tău imunitar să fie unul echilibrat și producția hormonală, în special secreția de cortizol, să fie la un nivel benefic pentru corpul tău. În acest scop, fitnessul este tipul de mișcare care îți potențează sau îți diminuează efectele hormonilor de stres, cortizol și adrenalină, în funcție de ce și cât are are nevoie organismul tău în diferite momente.
Dacă iei în calcul practicarea fitness-ului pentru a-ți reduce nivelul de stres, poți apela la antrenorii Human Fitness. Vei beneficia de o consultație inițială, pentru a vedea care sunt nevoile și obiectivele tale. Ulterior, îți punem la dispoziție un program personalizat de antrenamente, pe care îl vei efectua sub stricta supraveghere a unui antrenor personal. Programează-te chiar acum la 0771 600 700 sau vino direct la sală, situată în Bd. Unirii, nr. 65, pentru a vedea cum se desfășoară antrenamentele.
2 răspunsuri
Doamne ce informatie utila, si foarte scurt si la obiect explicata, multumesc pentru super info❤️❤️❤️
Iti multimim Roxana ! Ne bucuram ca ai gasit o informatie utila pe site-ul nostru!