Spune-mi cum dormi ca să îți spun cum te simți. Dacă te trezești obosit, cu durere de spate, umăr, gât sau cap, ar putea fi din cauza poziției în care dormi. Specialiștii Human Fitness vin cu câteva recomandări pentru tine și îți arată în acest articol care este cea mai bună poziție de dormit. Încearc-o și tu vezi cum te simți.
Cea mai bună poziție de dormit ca să scapi de dureri cu care te-ai obișnuit
Modul în care dormi este unul propriu, dar sunt multe cazuri în care poziția somnului cauzeaza diferite deficiențe. Acest lucru face ca experții Human Fitness să întâlnească în rândul celor care vin la sală, probleme precum cele de:
- articulație scapulo-humerală, adică a umărului;
- articulația șoldului;
- clasica durere de spate, aceasta fiind cea mai frecventă.
Durerea de spate a devenit atât de frecventă încât aproape că o considerăm normală. Specialiștii Human Fitness atenționează însă că durerea de spate rămâne o patologie și nu este normal să o ai și să trăiești cu ea. Pentru rezolvarea ei, există câteva lucruri pe care le poți schimba. Și asta în ciuda unei afecțiuni diagnosticate, precum hernia de disc, care nici ea nu provoacă durere constantă. Despre această afecțiune și exercițiile prin care o poți combate, afla mai multe din articolul Hernia de disc: planul personalizat de antrenamente te scapă de dureri și îți redă mobilitatea.
Cea mai comună poziție de somn
Printre lucrurile pe care le poți schimba se numără și poziția de somn. Poziția clasică de dormit și foarte des întâlnită este cu un picior ridicat, cu un picior întins, brațele ridicate la nivelul umerilor, de pe o parte și cealaltă, după cum explică Cristi Strava, preparator fizic și cofondator al conceptului Human Fitness, în videoul de mai jos:
Pentru mai multe informații legate de sănătate prin sport și exerciții pe care le poți face acasă sau la sală, abonează-te la canalul de Youtube al Human Fitness pe care îl poți accesa aici.
Ce este greșit în poziția de dormit pe care ai văzut-o la începutul videoului de mai sus? Este faptul că nu oferă o poziție neutră a coloanei vertebrale. Poziția neutră este deosebit de necesară în timpul odihnei și trebuie să o urmărești și tu.
De precizat că cu cât dormi în poziții mai sofisticate, mai întortocheate, cu atât coloana suferă și suportă mai multă presiune, mai multă încărcare.
Astfel, cea mai bună poziție de dormit este cea în care nu ai încărcare absolut deloc pe coloana vertebrală, în special pe zona lombară. Poziția ideală, deși nu la fel de confortabilă, este poziția întins pe spate.
Cea mai bună poziție de dormit: cu sau fără pernă?
În ceea ce privește condițiile de dormit, se recomandă ca salteaua să fie una semidură. Concret, să fie fermă, dar nu extrem de fermă. În ceea ce privește folosirea pernei, ideal ar fi să dormi fără. În cazul în care, totuși, vrei să folosești una, alege o pernă mică și foarte subțire. În niciun caz nu folosi o pernă mare care să îți țină capul ridicat. Lipsa pernei sau folosirea unei perne mici ajută la menținerea coloanei într-o poziție cât mai neutră.
În schimb, pentru relaxarea umerilor – mai ales dacă ai început deja să ai probleme de spate – folosește o pernă rotundă sau un rulou făcut dintr-o pătură, pe care să o ții sub genunchi.
Dacă preferi să dormi pe o parte, folosește o pernă care să îți mențină aceeași poziție a coloanei, neutră, iar capul să nu fie nici prea jos, nici prea sus. Alege o pernă potrivită, care să nu fie nici prea mare, dar nici prea mică. Pentru obținerea poziției ideale de somn, folosește o altă pernă pe care să o pui între genunchi. Aceasta trebuie să fie groasă și înaltă, pentru a menține nivelul bazinului și a coloanei vertebrale într-o poziție cât mai neutră.
Scapă de dureri cu planul personalizat de antrenamente
Specialiștii Human Fitness spun că doar prin aceste mici “trucuri”, îți poți asigura o poziție de somn mult mai relaxantă. Vei reuși astfel să te trezești odihnit și fără dureri. Și asta chiar dacă la început, poziția nu ți se va părea una confortabilă. Dacă o practici în mod repetat, vei veda că la un moment dat te vei obișnui cu ea.
În cazul în care te confrunți deja cu dureri de spate, nu aștepta să treacă de la sine. Este posibil să se înrăutățească cu timpul. Apelează la Human Fitness pentru antrenamente personalizate cu ajutorul cărora să îți recapeți confortul și mobilitatea.
Nicky Matei, antrenor personal și cofondator al Human Fitness, îți spune pe scurt, în videoul de mai jos, ce înseamnă conceptul Human.
Află mai multe despre avantajele Human Fitness și cu ce diferă față de o sală obișnuită de sport, din articolele de pe blog. Iată câteva dintre ele: