Posturi nocive la birou: Ce ai de făcut pentru a-ți menține sănătatea și productivitatea, pe termen lung

cum sa stai corect la birou ca sa nu te doara spatele

Te surprinzi des stând la birou într-o poziție relaxată, ca într-un fotoliu, pentru perioade lungi de timp? Atunci trebuie să știi că, deși ți se poate părea comod, statul prelungit într-o poziție relaxată și incorectă poate avea efecte negative asupra sănătății tale: de la dureri de spate și gât, până la probleme circulatorii și musculare. Multe dintre aceste posturi nocive la birou devin obiceiuri inconștiente, iar efectele lor se agravează în timp. Pozițiile incorecte, cum ar fi statul cocoșat, capul aplecat sau utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de birou, pot afecta postura și pot cauza disconfort cronic. Corectarea acestor poziții este esențială pentru a preveni problemele pe termen lung și pentru a menține sănătatea și productivitatea. Află din acest articol cum ar trebui să stai corect la birou.

Posturi nocive la birou: cum să îți remediezi postura

Când vine vorba despre statul pe scaun la birou, există o mulțime de posturi incorecte pe care le poți adopta chiar tu, fără să îți dai seama.

Astfel, poți avea tendința să te lași cât mai relaxat în scaun sau să stai cu coatele pe birou, ori să te apleci prea mult în față. Din astfel de poziții, au de suferit coloana cervicală și toracală, care vor fi deformate.

Iată ce ai putea face, astfel încât să îți remediezi postura:

Încearcă să tragi scaunul cât mai aproape de birou. Asigură-te că poziționezi laptopul sau monitorul calculatorului la nivelul ochilor, astfel încât să poți să tragi musculatura spatelui superior cât mai în față. Prin practicarea acestei poziții la birou, cu timpul, vei scăpa de durerile de spate, în zona superioară.

Postura sezutului

În ceea ce privește postura șezutului, de la brâu în jos, nu este necesar să stai tot timpul încordat. Reține însă că în această zonă, există un mușchi transversal abdominal, care este un mușchi aflat în profunzime. Cu cât reușești să îl activezi mai des, cu atât te va ajuta mai mult pe termen lung. Concret, nu vei mai fi nevoit să te gândești conștient la poziția corectă în care să stai la birou, acest lucru venind de la sine.

Posturi nocive la birou: picior peste picior

O altă poziție care face parte din categoria “posturi nocive la birou” este și picior peste picior. Și asta deoarece, atunci când stai picior peste picior, automat, greutatea va fi mai mare pe un fesier decât pe celălalt. Din această cauză, pornind de la bazin, respectiv de la poziția bazinului, pot apărea dezechilibre ale coloanei. Aceste dezechilibre pot să ducă inclusiv la apariția unei scolioze pronunțate.

În videoul de mai jos, antrenorul personal Nicky Matei, cofondator al Human Fitness, îți arată cum trebuie să stai corect la birou, dar și care sunt cele mai nocive poziții la birou, aici.

Alte tipuri de posturi nocive la birou

Ignorarea posturilor incorecte la birou poate duce la dureri de spate, probleme cu gâtul, oboseală oculară sau chiar sindromul de tunel carpian. Pe lângă posturile nocive prezentate de antrenorul personal Nicky Matei, iată alte poziții incorecte în care poți sta chiar tu, fără să îți dai seama. Ți le prezentăm în continuare, împreună cu soluțiile de a le corecta.

Statul cocosat la birou

Statul cocoșat la birou este o greșeală comună, care pune presiune pe coloana vertebrală și mușchii spatelui. Pe termen lung, poate duce la dureri cronice de spate și afecțiuni ale coloanei.

Capul aplecat în fata

Fie că privești prea aproape de monitor sau folosești telefonul, această poziție pune presiune suplimentară pe mușchii gâtului, ceea ce poate duce la dureri cervicale și migrene.

În videoul de mai jos, antrenorul personal Cristi Strava, cofondator al conceptului Human Fitness, explică ce se întâmplă cu coloana ta atunci când stai relaxat, uitându-te pe telefon.

Pentru mai multe sfaturi si recomandari referitoare la postura, exercitii de practicat acasa si la sala pentru a rezolva anumite probleme cu care te confrunti, ne poti urmari pe canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici.

Intinderea picioarelor sub scaun

Intinderea picioarelor sub scaun afecteaza circulatia sanguina si poate contribui la cresterea disconfortului la nivelul picioarelor si al gleznelor. In timp, poate cauza varice si oboseala musculara.

Soluții pentru a preveni posturile nocive la birou

Adopta o poziție corectă

Spatele trebuie să fie drept, sprijinit la nivel lombar, iar picioarele să stea lipite de pe podea. Reglează înălțimea scaunului și a biroului pentru a evita statul cocoșat.

Fa mișcare și ia regulat pauze

Miscarea și pauzele regulate te pot ajuta ca să previi rigiditatea musculară. Se recomandă sa te ridici și să te întinzi la fiecare 30-60 de minute.

exercitii pentru posturi nocive la birou


Utilizeaza accesorii ergonomice

Scaunele ergonomice, suporturile pentru picioare și tastaturile speciale îți pot îmbunătăți confortul, asigurându-ți o postură corectă la birou, astfel încât să previi problemele de sănătate.

Dacă te confrunți deja cu probleme cauzate de statul la birou, îți recomandăm să faci o evaluare posturală. Aceasta iti va arata care este starea ta actuală. În videoul de mai jos, poți vedea cum se realizează aceasta și de ce este atât de importantă. Și asta mai ales atunci când intenționezi să te apuci de sport.

În cazul în care ai început deja să simți efectele unei posturi incorecte, precum durerile de spate, există soluții pentru a le remedia. Te așteptăm la o evaluare a stării tale, pentru a vedea care sunt cele potrivite ție. Ulterior, poți opta pentru un program personalizat de antrenamente, alături de un antrenor personal. Programează-te acum, sunând la 0771 600 700, sau fă-ne o vizită la sală. Adresa noastră o găsești aici.

Dacă te-ai hotărât deja să începi un program de antrenamente, află din articolul Începător la sală: Ce ai de făcut și când se văd primele rezultate, la ce să te aștepți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVALUARE de specialitate

PROGRAM

100% PERSONALIZAT

FITNESS & KINETOTERAPIE & NUTRIȚIE