Antrenamente pentru sportivi de performanță: exerciții practicate de un luptător de top

antrenament sportivi performanta

Deși s-ar putea crede că un sportiv de performanță se antrenează doar pentru sportul în care excelează, realitatea este cu totul alta. Pentru a-și păstra condiția fizică și pentru a trece cu succes peste competiții sunt necesare programe individualizate de antrenament. Acestea sunt menite să dezvolte aptitudini fizice precum: forța, viteza de reacție și de execuție. Un rol esențial în urmarea cu rigurozitate a acestor programe îl are antrenorul personal. Află din articolul nostru cum te susține echipa HUMAN să atingi forma sportivă maximă și să devii numărul 1 în sportul pe care îl practici prin antrenamente specifice sportivilor de performanță.

Exerciții personalizate și evitarea accidentărilor

Condiția fizică este cea mai importantă pentru un sportiv de performanță. Cu cât antrenamentele sunt mai intense, cu atât mai mult se va îmbunătăți performanța sportivului. Antrenorul personal trebuie să urmărească însă capacitatea sportivului și să fie atent ca acesta să nu ajungă la suprasolicitare.

Indiferent cât de bine pregătit ești ca sportiv din punct de vedere tehnic, nu îți vei putea folosi aptitudinile dacă nu ai suficientă energie și forță pentru a duce la bun sfârșit tehnicile sportului pe care îl practici.

Deseori se întâmplă ca un sportiv de performanță să piardă o competiție din cauză că cedează fizic. Și asta în ciuda faptului că la începutul concursului se poate afla în poziție de superioritate față de restul participanților la competiția respectivă. Ca o comparație, să ne gândim, de exemplu, la o mașină cu un motor de 6L și 800 cp. Mașina este extraordinar de puternică, dar pentru a o putea folosi la capacitate maximă, este nevoie de suficient combustibil.

De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată evitării accidentărilor în timpul exercițiilor. În cadrul unui program de antrenament personalizat, conceput de o echipă de specialiști în mișcare și supravegheat permanent de către un antrenor personal, riscul de accidentări practic nu există. Despre rolul și importanța antrenorului personal poți afla mai multe din articolul Ce este un Antrenor Personal și beneficiile exercițiilor 100% personalizate.

Aptitudini necesare la nivel competițional

Condiția fizică a unui sportiv de performanță este obținută și menținută cu multă muncă și perseverență. Și asta pentru că la nivel competițional este nevoie de:

  • forță: este necesară în executarea mișcărilor specifice sportului de performanță practicat;
  • viteză de execuție: ajută sportivul să execute mult mai repede mișcările necesare;
  • viteză de reacție. De exemplu, în cazul unui sport de contact, viteza de reacție ajută un luptător pe partea defensivă, pentru a fructifica o oportunitate asupra adversarului, cât și pentru a riposta unui atac din partea adversarului.
  • viteză de repetiție a mișcărilor: frecvența mișcărilor ajută sportivul de performanță să execute rapid mișcările repetitive de care are nevoie;
  • anduranță: rezistența nu este doar importantă, ci este obligatorie pentru un sportiv de performanță. Aceasta este “combustibilul” necesar atât în timpul antrenamentelor, dar mai ales în timpul competițiilor. Anduranța face ca sportivul de performanță să își poată păstra forța sau viteza pe parcursul concursului la care participă. Atunci când un concurent cedează psihic va ceda în scurt timp și fizic.
antrenamente sportivi de performanta
  • Agilitatea: abilitatea care ajută sportivul de performanță să se miște cu ușurință, să se mențină într-o formă relaxată, dar adaptată competiției, astfel încât să își dozeze eficient energia pe toată durata concursului.
  • Coordonarea: este o altă abilitate fizică necesară în sportul de performanță. Ea va ajuta sportivul să fie mult mai tehnic și îi va îmbunătăți reflexele ochi – braț – picior.

Antrenamentele la sala de fitness, 100% personalizate, gândite special pentru un sportiv de performanță, te ajută să dezvolți toate aceste abilități esențiale oricărui campion.

Frecvența antrenamentelor pentru sportivi de performanță

În ceea ce privește frecvența antrenamentelor pentru sportivii de performanță, specialiștii HUMAN Fitness recomandă ca acestea să se împartă în minimum trei ședințe pe săptămână.

De asemenea, este recomandat ca alături de antrenorul personal, sportivul de performanță să lucreze separat exercițiile de:

  • forță;
  • anduranță-forță pe fond de oboseală;
  • agilitate și coordonare;
  • viteză.

Antrenamente pentru sportivi de performanță: ce exerciții practică Ion Pascu

La HUMAN Fitness, antrenamentele sunt construite individual, pentru fiecare sportiv în parte. Printre cei care se antrenează la noi se numără și luptătorul de arte marțiale mixte (MMA), Ion Pascu. Ca exemplu, îți arătăm în continuare care sunt aparatele folosite și exercițiile practicate de acest luptător de top. Prin intermediul lor, Ion Pascu își dezvoltă abilitățile fizice necesare în competiții.

Urmărește în continuare exercițiile HUMAN pentru un campion.

Antrenamente pentru sportivi de performanță: schiul

Este un aparat care imită schiul real, atât cât se poate pe un aparat static. Exercițiile efectuate cu ajutorul acestui aparat îl ajută pe luptătorul de arte marțiale să crească anduranța trenului superior. De asemenea, la acest aparat se poate ajusta rezistența. El poate fi folosit în antrenament de tip circuit, și atunci va fi introdus 1 minut în timpul circuitului sau separat în runde de 3-5 minute. Deși nu este un aparat primordial, este recomandat pentru a schimba rutina o dată la 2 sau la 4 săptămâni.

Antrenamente pentru sportivi de performanță: aparat de vâslit ergometru

După cum îi spune și numele, acesta este un aparat care imită vâslitul. Exercițiile practicate cu ajutorul lui sunt foarte bune pentru antrenamentul cardiovascular. Aparatul de vâslit ergometru este unul din preferatele campionului Ion Pascu. Îl folosește odată pe săptămână, în 3 reprize a câte 5 minute, la intensitate maximă.

Antrenamente pentru sportivi de performanță: exercițiu de agilitate la scăriță

Acest exercițiu ajută un sportiv pentru o deplasare mai bună și mai lejeră în ring.

antrenament pentru sportivi de performanță

Exercițiul se va corela și cu brațele pentru a îmbunătăți coordonarea braț-picior. Ion Pascu îl folosește în antrenamentele sale o dată pe săptămână, în 6 reprize de tip circuit.

Antrenamente pentru sportivi de performanță: lovituri la sac

Loviturile la sac, cu rezistență la brâu, au rolul de a crește agilitatea în luptă și anduranța – forță pe fond de oboseală. Campionul nostru practică acest tip de exerciții o dată pe săptămână, în antrenamentele de tip circuit.

Potrivit antrenorilor HUMAN Fitness, aceste antrenamente de condiție fizică trebuie structurate și personalizate în funcție de perioada de pregătire a sportivului. În sezonul competițional, antrenamentele de condiție fizică se vor structura în funcție de distanța rămasă până la următoarea competiție.

Vrei să urmezi un astfel de program personalizat pentru a te susține să obții performanța în sportul pe care îl practici? Programează chiar acum o întâlnire cu experții HUMAN, sunând la 0771 600 700. Suntem alături de tine, în drumul tău către succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVALUARE de specialitate

PROGRAM

100% PERSONALIZAT

FITNESS & KINETOTERAPIE & NUTRIȚIE