Simți că stai tot mai cocoșat și începi să ai dureri de spate la birou? Specialiștii Human Fitness spun că cocoașa pe care o observi nu are legatură cu statul efectiv la birou, ci cu durata de timp și poziția în care stai. Iată ce ai putea să faci, fără să aștepți să îți treacă de la sine, situație în care nu vei obține decât o agravare a stării.
Dureri de spate la birou: tot mai multe persoane afectate
Un studiu recent arată că înainte de pandemie, durerile de spate erau frecvente în rândul persoanelor care lucrau la birou, datele evidențiind că 23% până la 38% dintre angajați de acest tip erau afectați, în fiecare an. Problema pare însă că s-a agravat odată cu lucratul de acasă. Un studiu recent a constatat că 41,2% dintre cei care lucrează de acasă au raportat că au suferit de dureri de spate. Vestea bună este că dacă lucrezi de acasă, nu înseamnă că trebuie să te confrunți obligatoriu cu dureri de spate. Și asta pentru că există soluții simple, astfel încât să îți protejezi spatele atunci când lucrezi la un birou.
În schimb, dacă durerile de spate la birou deja s-au instalat, ar fi bine să apelezi la specialiști. Înainte de a urma orice recomandare privind statul la birou, în primul rând, vei avea nevoie de corectare posturală. Și asta pentru a nu lăsa o problemă ușor de gestionat și rezolvat să devină o boală cronică.
Dacă stai mult pe scaun la birou, în mașină sau acasă, cel mai probabil că te confrunți deja cu:
- dureri de spate;
- dureri de gât;
- disconfort;
- oboseală;
- stres;
- imagine de care nu ești mulțumit.
Exercițiile de corectare posturală, realizate pe baza unei evaluări și a unui plan personalizat de antrenament, sub stricta supraveghere a unui antrenor personal, te pot scapa de toate cele enumerate mai sus. Elimini astfel durerile de spate, dar îți vei crește și eficiența și productivitatea atât la birou, cât și în viața de zi cu zi. În același timp, reține că poziția incorectă, timp de mai multe ore pe zi, precum și lipsa de mișcare sunt cauze ale tuturor celor enumerate mai sus.
Specialiștii Human Fitness, soluția pentru combaterea durerii
Specialiștii Human sunt gata să te ajute, astfel încât postura ta să te facă să fii în cea mai bună formă. Cum? Cu ajutorul:
- evaluării posturale, despre care poți afla mai multe din articolul O postură corectă înseamnă sănătate;
- unui plan personalizat de antrenamente, despre care poți afla cum se realizează din articolul Exerciții pentru postură corectă: cum să îți îndrepți spatele, într-un timp scurt;
- unui antrenor personal, despre care poți vedea cum te va ajuta și pe tine, din articolul Când antrenorul personal lucrează pentru tine: ce obții dacă faci sport cu un profesionist.
Dincolo de a face mișcare, ideal sub supravegherea unui antrenor personal, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a-ți îngriji spatele atunci când stai la birou. Iată ce ai putea face:
Dureri de spate la birou: Mișcă-te mai mult pentru mai puțin disconfort
Mușchii și articulațiile sunt făcute să se miște, nu să rămână într-o singură poziție, pentru perioade lungi de timp. Obișnuiește-te să schimbi pozițiile în mod regulat, cel puțin la fiecare jumătate de oră.
Încearcă să te ridici și să faci o scurtă plimbare, dacă este posibil. Ia o pauză la fiecare 50-55 de minute. Aceste obiceiuri mici vor face o mare diferență. Dar atenție, dacă în pauza respectivă stai doar pe telefon, tot în aceeași poziție ca la birou, nu va avea efect, după cum explică antrenorul personal Cristi Strava, în videoul de mai jos:
Dureri de spate la birou: soluții pentru când lucrezi de acasă
Atunci când lucrezi de acasă, ai putea să:
- investești într-un birou reglabil, de la care să poți să lucrezi atât așezat, cât și stând în picioare;
- te ridici și să te plimbi atunci când ești angajat într-un apel telefonic, ce nu necesită statul în fața ecranului;
- alternezi statul pe scaun cu statul pe o minge de gimnastică.
Astfel de măsuri ar putea să îți reducă disconfortul și să previi instalarea durerilor cronice.
Dureri de spate la birou: poziționarea scaunului
Folosirea unui birou ergonomic acasă îți oferă cele mai bune șanse de a lucra confortabil. Pentru o configurație ergonomică a biroului, asigura-te că:
- scaunul are suport lombar adecvat;
- picioarele sunt asezate cu talpa drept pe podea;
- genunchii stau la nivelul șoldurilor sau puțin mai jos;
- monitorul este situat la aproximativ un braț distanță;
- încheieturile stau fixate, plat, atunci când utilizezi tastatura;
- privirea este la aproximativ 5 cm sub partea de sus a monitorului;
- umerii sunt relaxați.
Mentine o postură corectă la birou
Coloana vertebrală are curbe naturale și este important să le menții atunci când stai așezat. Un scaun de birou de calitate te va ajuta mult. De asemenea, poți folosi un prosop rulat sau o rolă lombară pentru a-ți susține partea inferioară a spatelui.
Despre postura corectă la birou și cum o poți obține, află mai multe de la antrenorul personal Cristi Strava, cofondator la conceptului Human Fitness.
Cu Cristi Strava te poți antrena și tu dacă devii membru Human Fitness. Află mai multe sunând chiar acum la 0771 600 700.
Dureri de spate la birou: întinde-te
Păstrează-ți articulațiile și mușchii mobili, apelând la întinderi ușoare. De exemplu, îți poți apleca capul până ajungi cu urechea pe un umăr, până când simți o tragere pe partea opusă a gâtului. Repetă pe cealaltă parte.
Trage omoplații, încercând să îi apropii cât mai mult în spate. Pune mâinile în spatele capului și îmbină-ți degetele. Întinde-te cu spatele deasupra scaunului, împingând coatele înapoi.
Ridică-te, pune-ți mâinile pe șolduri și apleacă-te în spate, arcuindu-ți partea inferioară a spatelui. Stai în fiecare poziție timp de 10-20 de secunde și nu forța până ajungi la disconfort. Dacă ai probleme în efectuarea acestor mișcări, respectiv simți durere, discută cu un kinetoterapeut. Un kinetoterapeut cu experiență găsești la Human Fitness, unde te poți programa și tu pentru o evaluare posturală. Sună chiar acum la 0771 600 700, iar un consultant Human Fitness te va îndruma pas cu pas.
Din videoul de mai jos, poți vedea cum are loc o evaluare posturală la Human Fitness:
Alte cauze ale durerilor de spate
Durerile de spate pot avea însă și alte cauze, în afară de statul la birou. Te-ai putea confrunta cu ele din motive precum:
- ridicarea unor obiecte grele sau voluminoase;
- transportul unor greutăți într-o poziție incomodă, eventual cu o singură mână;
- împingerea, tragerea sau târârea unor obiecte grele;
- sarcini repetitive;
- sarcini ce necesită poziții aplecat sau ghemuit;
- întinderea, răsucirea;
- statul mult timp într-o singură poziție;
- epuizare fizică;
- lucrul cu unele echipamente;
- condusul pe distanțe lungi sau pe teren accidentat.
Indiferent de cât de bine ai grijă de tine, durerile de spate tot pot deveni o problemă. Experții noștri sunt aici pentru a îți reda mobilitatea și a preveni afecțiunile cronice. Vestea bună este că, de obicei, persoanele cu dureri de spate se recuperează complet, dacă problema este depistată din timp și tratată corespunzător. Programează-te chiar acum la 0771 600 700 sau fă-ne o vizită direct la sală. Adresa noastră o găsești aici.
surse: hse.gov.uk; brisbanespineclinic.com.au