Sedentarismul, boala secolului XXI, poate genera în timp probleme grave de sănătate. Avem însă și o veste bună. Sedentarismul poate fi învins prin mișcare efectuată corect, constant și eficient. Implicit, și prin antrenamente de corectare posturală. Urmărește materialul video cu experiența unui membru Human și află de la specialiștii în mișcare ce riscuri implică acest fenomen și ce poți face pentru a reveni la starea de bine.
Sedentarismul – ce este și cum te afectează
Sedentarismul este un stil de viață care implică petrecerea zilnică a unui număr îndelungat de ore așezați, de cele mai multe ori în poziții incorecte, la birou sau în trafic. Lipsa de mișcare acută este un fenomen ce trebuie tratat ca o boală. În timp, poate avea efecte nocive asupra întregului organism.
În ultimii ani, statisticile legate de sedentarism au devenit îngrjorătoare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS):
- La nivel global, 1 din 4 adulți nu este suficient de activ.
- 80% dintre adulți se confruntă cu dureri de spate. La acestea, se pot adăuga și alte simptome precum: dureri de cap, oboseală, probleme respiratorii și digestive, depresie.
Sedentarismul poate atrage și alte obiceiuri nocive: expunerea prelungită în fața ecranelor, o alimentație nesănătoasă și în exces, degradarea stării psihice individuale și a relațiilor interumane. În general, petrecem aceste ore de stat în șezut în poziții incorecte. Pe termen lung, acestea vor afecta întreaga postură corporală și vor genera amorțeală, slăbirea musculaturii, anchilozare, dureri acute de spate, de umeri, de coloană sau de șezut.
În materialul realizat pentru Prima TV, Andreea, membru Human, povestește despre cum și-au pus amprenta asupra stării sale de sănătate programul static de la birou și orele petrecute în trafic.
Am fost la medic, mi-am făcut niște radiografii. Mi-au confirmat că sedentarismul și lipsa de mișcare, în general, nu fac decât să pună presiune și mai mare pe spate.
Andreea, membru Human
La momentul realizării acestui reportaj, Andreea venea la sală de 6 luni. Ea beneficiază de antrenamente de corectare posturală sub permanenta monitorizare a unui antrenor personal. Programul personalizat a început cu o consultație de specialitate, realizată de echipa Human. Aceasta a presupus analiza stării de sănătate, a condiției fizice și a stilului de viață. Astfel, antrenamentele de corectare posturală, de tonifiere și mobilitate, au putut fi adaptate 100% nevoilor sale.
Când ai nevoie de antrenamente de corectare posturală
Chiar dacă trebuie să petrecem multe ore așezați, putem totuși evita apariția efectelor neplăcute ale sedentarismului și putem recăpăta postura corectă.
Trebuie să tonifiem foarte bine musculatura spatelui și să întindem musculatura opusă. Ideal ar fi să ne întreținem toată viața. Cu cât facem (mișcare) mai des și mai mult, cu atât ne va ajuta mai mult.
Cristi Strava, antrenor personal și coordonator al Human Fitness Clinic
Prin practicarea unui sport în mod conștient, sub supravegherea unor specialiști în mișcare, vom putea să susținem starea de bine și sănătatea organismului, indiferent de vârstă.
Integrând elementele de Kinetoterapie în Fitness, echipa Human se asigură că mișcarea este efectuată corect, susținut și eficient. Astfel, te vom putea ajuta să practici exercițiile care ți se potrivesc, conștient de nevoile tale. Poți veni oricând la o evaluare. Trebuie doar să ne suni la numărul 0771 600 700, iar Human te pune în mișcare.